SAL Heavy-Lift Ltd

SAL Heavy Liftille mikään ei ole mahdotonta kuljettaa, eivät edes tekosaaret tai sukellusveneet.

Kun Peter Sandberg kertoo suomalaisvalmisteisen, kelluvan tekosaaren kuljetuksesta Raumasta Dubaihin, olo on kuin kuuntelisi jännitystarinaa. Kuljetuksen hoiti SAL Heavy Lift Finland Oy, jonka toimitusjohtaja Sandberg on. Sandberg toimi myös mittavan urakan projektipäällikkönä.

”Kyseessä oli 10 000 neliömetrin laajuinen ja noin 3 500 tonnin painoinen, teräsrakenteinen terassi, jonka Dubaissa sijaitseva luksushotelli oli tilannut suomalaiselta yritykseltä. Meidän tehtävämme oli kuljettaa terassi perille, vahingoittumattomana.”

”Projekti kesti kokonaisuudessaan noin vuoden; pelkkä lastaus kesti parisen viikkoa. Insinöörimme suunnittelivat kaiken huolellisesti alusta loppuun – aina moduulirakenteisen terassin nostosta ja alukseen kiinnityksestä lastin purkamisvaiheeseen. He piirsivät jopa nostotyökalut itse”, Sandberg kuvailee.

Kahdeksassa osassa ollut terassi lastattiin neljään kerrokseen yhtiön Svenja-raskaskuljetusalukseen. Painavin osa painoi 740 tonnia. Sekä lastia että alusta oli tuettava erityisrakenteilla, jotta pitkä matka sujuisi turvallisesti. Kun Svenja oli valmis lähtöön, lasti ulottui 16 metriä laivan perän yli sekä 15 metriä toisen ja 9 metriä toisen laidan yli.

”Lastattaessa Raumalla oli jopa 28 astetta pakkasta, kun perillä Dubaissa oli saman verran lämpöasteita.”

21 päivää kestänyt kuljetus sujui hyvin, jopa Biskajanlahden tuulista selvittiin. Suezin kanavalla valtava kuljetus herätti vastaantulijoissa suurta ihmetystä.

Nyt saari uima-altaineen, ravintoloineen, myymälöineen ja vip-huoneineen kelluu luksushotellin edessä Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Katso myös video: SAL MV Svenja, Transporting Burj Al Arab Terrace

Kaikki, mikä ei mahdu konttiin tai ro-ro-alukseen

SAL Heavy Lift Finland Oy on saksalaisen SAL Heavy Liftin tytäryhtiö. Toimitusjohtajan lisäksi Espoon toimistossa työskentelee kolme henkilöä. Hakurahtiliikenteeseen ja projektilaivaukseen erikoistunut yhtiö kuljettaa muun muassa tuulivoimaloiden, tehtaiden, jalostamoiden ja voimalaitosten osia. Asiakkaat ovat Suomesta, Ruotsista ja Baltian maista, mutta toiminta-alueena on koko maailma.

”Kuljetamme kaikkea, mikä ei mahdu konttiin tai ro-ro-alukseen”, Sandberg kuvailee. ”Voimme ottaa kyytiin sillan osia, superjahdin ja vaikka sukellusveneen.”

Toimitusjohtaja Peter Sandberg

Nostokykyä riittää

Saksalaisen emoyhtiön historia alkaa jo vuodesta 1865, jolloin Heinrichin perhe hankki ensimmäisen purjealuksensa. 1980-luvulla perheyritys otti käyttöön ensimmäiset nosturilla varustetut alukset. Offshore-markkinoille yritys laajeni vuonna 2013.

Erilaisten omistusvaiheiden jälkeen SAL Heavy Lift on tänään osa Harren & Partner Groupia. Omalla nimellä ja brändillä toimivan yrityksen pääpaikka on Hampurissa.

Yrityksen laivastoon kuuluu 23 alusta, joista tarkoituksenmukaisin valitaan kuhunkin kuljetusoperaatioon. Alukset kykenevät toimimaan itsenäisesti, ilman maapuolen apua. Esimerkiksi vuonna 2010 valmistuneen Svenjan oma nosturi pystyy nostamaan jopa 2000 tonnia.

Lastinottokyvyn ja lastitilan optimointi, nostojen suunnittelu, lastin sidonta ja kiinnitys – Sandberg luettelee asiantuntijavetoisen organisaation tehtäviä. ”Huolellinen suunnittelu ja turvallisuuden takaaminen on kaiken toimintamme lähtökohta”.

SAL Heavy Lift Finland Oy:llä on Tullin AEO-valtuutus.