Lisa Andström – rouva laivameklari

Lisa Andström (1930-1983) työskenteli koko työuransa Aktiebolaget John Dahlbergin palveluksessa, viimeksi yhtiön toimitusjohtajana vuodesta 1979. Hän oli työssä ollessaan Suomen ensimmäinen ja ainoa laivameklariyrityksen naispuolinen toimitusjohtaja.

Vuonna 1964 Me Naiset teki haastattelun Haminan merkkihenkilöstä. Aikana ennen sähköpostia aluksen asiat hoidettiin kasvokkain. Me Naiset -lehden jutun mukaan eräs kreikkalainen kapteeni oli niin hämmästynyt naisesta meklarina, että istui Lisan toimistossa lähes koko päiviä kestäneen satamakäynnin ajan. ”En ole vielä koskaan nähnyt naista laivameklarina. Yes, en koskaan,” kreikkalainen vakuutti jutun mukaan.

Me Naiset esittelee ansiokkaasti meklarin työtä. ”Kun rahtaaja ja varustamo ovat päässeet sopimukseen, liittyy kuvaan meklari. Hän järjestää ennakolta laivan satamapaikan, tilaa lastausväen ja ilmoittaa kaikille asianosaisille, kuten laivaajan huolitsijalle ja rahtaajalle, välttämättömät tiedot laivasta. Hän lähettää selvittäjän hoitamaan laivan sisääntulon ja hänen toimestaan maksetaan kaikki laivan maksut satamassa. Meklari pitää kaukokirjoittimella yhteyttä varustamoon ilmoittaen laivan saapumisen ja sieltä lähdön.”

Lisa osasi käsitellä kapteeneita

Kaija Wischtukat kertoo värikkään Lisan vaiheista mainiossa kirjassaan Rouva laivameklari Lisa Andström (2007). ”Lisa osasi käsitellä kapteeneita. Monta kertaa kapteeni, joka tuli konttoriin erittäin vihaisena, lähti takaisin laivalleen hyvin hiljaisena ja tyytyväisenä. Jo puhetaidollaan ja puhemäärällään Lisa oli pistänyt heidät hiljaisiksi. Jotkut heistä eivät enää koskaan ’uskaltaneet’ tulla takaisin, mutta suurin osa oli sen jälkeen Lisan ikuisia ystäviä.”

Lisa Andström oli työuran ohella muutenkin aktiivinen. Hän toimi 20 vuotta Haminan Zonta-järjestössä. Lisa sairastui keuhkosyöpään ja menehtyi jo 53-vuotiaana. Hänen kuoltuaan Zonta-järjestö perusti Lisa Andström -rahaston, joka myöntää edelleenkin stipendejä. Paikkakunnalla ja alalla Lisa muistetaan hyvin.

”Sattuma ei tuo laivoja satamaan,” Lisa Andström.