Vaikuttamisen paikat

Satamatöitä 1950-luvulla

Meklarin liiketoiminnan perusajatus on tuottaa mahdollisimman sujuvaa ja ripeää palvelua asiakkaille, jotka haluavat siirtää tuotteita myyjältä ostajalle meriteitse. Olosuhteet tuon tavoitteen ympärillä ovat muuttuneet liiton toimintavuosien aikana, itse perusajatus ei.

Yhdistyksen perustamisen aikaan satamatyöt tehtiin käsin. Satamatoimintaa harjoitettiin kokonaisuudessaan pienemmässä mittakaavassa: laivat, varastot, satamat ja laiturit. Alan yritykset olivat yleensä perheyrityksiä ja puhekieli oli ruotsi. Kaikki alalla tunsivat toisensa ja henkilökohtaiset suhteet helpottivat työskentelyä.

Konttiliikenteen kasvu

Konttikuljetukset tulivat Suomeen jo 1950-luvulla korvaamaan irtolasteja. Kontin monipuolisuus teki siitä täysin ylivertaisen tavaraa liikuteltaessa ja niiden käyttö yleistyi Suomen satamissa nopeasti. Nykypäivän kuljetuksia ei voisi edes ajatella ilman kontteja.

Iso muutos oli myös kumipyöräliikenteen yleistyminen. Mukaan kuljetusketjuun tulivat roll in – roll out eli ro-ro alukset, joihin autot ajettiin sisälle. Tämä oli vielä 1960-luvulla uutta ja hienoa. Turun satamassa saatiin ensimmäisen kerran mahtumaan laivaan jopa neljä rekka-autoa.

 

Vuosaaren satama

Tullin roolin muutos

Tullin rooli merikuljetuksissa on aina ollut hyvin vahva. Tullin varastot ja pakkahuoneet olivat 1970-luvulle saakka välttämätön välivaihe tavaran kuljetuksissa. Kun siirryttiin ilmoitusmenettelyyn, Tullista tuli pikemminkin ulkomaankaupan edistäjä kuin sen pysäyttäjä.

Koko alan toimintaa ja tiedonkulkua edistämään tuli 1980-luvulla tietotekniikka. Tuontitullaukset pystyttiin tekemään konekielisesti ja muukin yhteydenpito helpottui. EDI-tullaus ja ITU-järjestelmä tulivat käyttöön 1990-luvulla. Alusilmoitukset VTS:lle ja Portnet ilmoituskanavana tulivat käyttöön vuonna 1995.

Reikäkortit, magneettinauhakoneet, faksi, internet, sähköposti, läppärit ja älypuhelimet ovat kaikki vuorollaan edistäneet meklarin työtä. Keinoäly, robotiikka ja blockchain saattavat olla seuraavia meklarin työtä muuttavia ja helpottavia keinoja.

Seuraavilla sivuilla esitellään muutamia liiton toiminnassa vuosien varrella olleita keskeisiä vaikuttamisen paikkoja. Osa niistä on ihmeellistä kyllä edelleenkin ajankohtaisia!