John Dalhberg – perustajajäsen

Apteekkariherrojen vuonna 1881 perustama Cadenius & Grahn Ltd on yksi maamme vanhimmista laivameklariyrityksistä. Cadenius & Grahnin edustaja herra J. Ramslund Kotkasta oli mukana perustamassa Suomen Laivameklariyhdistystä vuonna 1920.

Johannes (John) Dahlberg (1848–1915) perusti laivameklaus- rahtaus- ja huolintaliikkeensä Aktiebolaget John Dahlbergin myöskin vuonna 1881. Laivameklariyhdistystä perustamassa vuonna 1920 oli herra Norrbacka yhtiön Helsingin toimipisteestä.

Vuonna 1925 John Dahlberg perusti tytäryhtiön Viipuriin. Emoyhtiön toiminta päättyi välirauhan aikana vuonna 1941. Toimintaa jatkoi kuitenkin tytäryhtiö.

Haminan vilkkaassa satamassa hoitivat 1950-luvulla ahtauspalveluja mm. porilaisen Hacklinin omistamat Blomberg Oy ja Hamina Oy. Hacklin-yhtiöt osti myös Aktiebolaget John Dahlbergin. Haminassa ja Kotkassa käytiin kiivasta kilpailua kaupunkiin muualta, kuten Viipurista, tulleiden yritysten ja paikallisten, kuten Fredriksham Stevedoringin ja Kotka Stevedoringin välillä.

Steveco syntyy

Nykyinen satamaoperaattori Steveco Oy syntyi vuonna 1988 Kotka Stevedoringin ja Hamina Oy:n yhdistyessä. Yhdistymisessä oli taustalla mukana useita Kymenlaakson alueen vanhoja satamatoimijoita mm. Blomberg Ab, Cadenius & Grahn, Fredrikshamn Stevedoring, Viipurin Hiili ja Koksi Oy sekä myös Aktiebolaget John Dahlberg,

Laivanselvitys keskittyy C & C Portagencylle

Steveco ja HaminaKotkassa laivanselvitystä nykyisin hoitava Saimaa Terminals on halunnut säilyttää edelleen vanhan ja alalla arvostetun nimen. Vuoden 2020 alussa Dalhbergs’ Agency siirtyi osaksi C & C Portagencya ja Saimaa Terminals C & C Portagencyn osaomistajaksi.

Tässä järjestelyssä kaksi Suomen laivanselvityspalveluiden kärkiyritystä liittyi yhteen. Laaja palveluverkosto kattaa Suomen merisatamat sekä Saimaan alueen. Näin Dalhbergs’ Agency on yhä vahvemmin, tosin mutkien kautta, Suomen Laivameklariyhdistyksen perustajajäsen ja yhä mukana toiminnassa!